L’Amèrica de John Steinbeck

Marco Polo va deixar la seva Venècia natal als disset anys per recórrer la ruta de la Seda, Ernst Shakelton va posar un anunci demanant homes que es volguessin embarcar en un viatge perillós i probablement sense retorn cap a l’Antàrtida, Livingstone va desaparèixer pel cor d’Àfrica, i fins i tot Xavier de Maistre, amb el seu pijama rosa i blau, es va deixar endur pels plaers insospitats de viatjar al voltant de la seva habitació.

L’any 1960, als 58 anys, John Steinbeck també es va veure pres per la mania del viatge. I sense fer cas dels advertiments del tipus “alerta, que ja no ets tan jove com abans!”, es va llençar a la carretera amb l’objectiu de travessar els Estats Units.

Com que no volia que la fama el precedís, va decidir no dormir en hotels. I per tal de passar desapercebut, va comprar una autocaravana dissenyada a la seva mida, i li va batejar amb el nom de ‘Rocinante’, que va pintar amb cal·ligrafia espanyola del segle XVI en un costat del vehicle. Es va proveir de queviures, d’un generós assortit de licors i de 60 quilos de llibres i de material d’escriptura. I per fugir del fantasma de la soledat, es va fer acompanyar pel seu canitx francès, en Charley, un gos educat i de maneres refinades. Tots dos, Steinbeick al volant i Charley de copilot, van emprendre una viatge que ha quedat consignat per a la posteritat al llibre “Travels With Charley in Search of America”.

Al llarg del viatge, Steinbeck es perd invariablement a l’entrar a les ciutats, pateix conduint entre camions, passa por enmig de la foscor de les carreteres, i com no podia ser d’una altra manera, s’interessa per tots els personatges amb els que es creua: cambreres, camioners, predicadors, recol•lectors de patates…

El seu objectiu és redescobrir el país i comprovar si ha canviat gaire des de la darrera vegada que el va recórrer, i qualsevol excusa és bona per extreure’n conclusions: analitza l’estil dels textos dels cartells i de les indicacions dels diferents estats del país, reflexiona sobre la fam d’història i de llegendes dels americans (un poble jove), es rebel·la davant les arbitrarietats dels funcionaris de frontera, parla sobre el fet de tenir arrels amb les famílies que viuen en cases mòbils i compara la llum de Wisconsin amb la de Grècia.

Així, el llibre es converteix en una crònica sincera, de to crepuscular però plena d’un humor deliciós, que serveix a Steinbeck per fer una crítica sense rancúnia de la modernitat, a partir de les coses que veu pel camí i que no li acaben de fer el pes: les grans autopistes ‘sense parades de fruites’ que fan possible travessar el país sense veure res, les màquines expenedores de sopa calenta i el menjar insípid i ‘higiènic’ que se serveix a tots els restaurants, l’obsolescència programada de la tecnologia, l’estandardització dels gustos i la desaparició dels parlars regionals a causa de la televisió, el creixement desbocat de les ciutats, el tancament de les petites tendes de tota la vida en favor dels supermercats, etc.

“Travels With Charley” és  un llibre de viatges que es llegeix amb delit, i que serveix per a allò que la bona literatura de viatges ha de servir: per treure conclusions que van més enllà dels fets que es viuen i dels paisatges que es veuen. Steinbeck s’endú una impressió més aviat negativa del país i de la modernitat en general, i constata amb nostàlgia que moltes coses que ell coneixia han desaparegut. Però tot i que veu el progrés com una mena de destrucció, al llibre no hi ha amargor, sinó l’acceptació serena dels canvis i el convenciment final, que per bé o per mal, Disneylandia ja és tant representatiu dels Estats Units com el parc de Yellowstone.

Imatge

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: