Els pilars de l’hipertext (I): el Memex de Vannevar Bush

L’any 1945, cap al final de la Segona Guerra Mundial i poc abans del llançament de la bomba atòmica sobre Hiroshima, l’enginyer Vannevar Bush proposava a l’article As We May Think la creació d’un dispositiu anomenat Memex, que havia de servir per emmagatzemar tot tipus de documents i facilitar-ne la consulta.

Bush havia estat implicat en el Projecte Manhattan, el projecte científic mitjançant el qual els Estats Units s’havien avançat a l’Alemanya nazi en l’obtenció de la bomba atòmica, i el preocupaven les conseqüències de l’ús dels coneixements científics amb finalitats militars.

El Memex era un intent per superar les mancances del format paper davant el creixement exponencial de la informació, i les limitacions d’aquest pel que fa a les possibilitats de classificació, intercanvi i circulació dels escrits. El dispositiu havia de procurar una consulta ràpida, fàcil i flexible dels documents, així com una major comunicació entre els científics. Bush somiava en convertir la creixent producció d’informació en tots els camps del saber, que amenaçava de desbordar les capacitats dels especialistes, en coneixement.

Per tal d’organitzar la informació, el Memex emprava una forma d’indexació associativa, de tal manera que cada element en seleccionés automàticament un altre. Això permetia imitar el funcionament de la ment humana mitjançant associacions d’idees i superar les classificacions de les biblioteques tradicionals, que només servien per trobar allò que ja se sabia que s’estava cercant.

La màquina de Bush mai no es va arribar a fer realitat, però va ser un primer intent de creació d’una memòria col·lectiva, i va posar les bases del que avui coneixem com World Wide Web.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: