Mono no aware

La gran ona de Kanagawa, Hokusai

Aquests dies, una de les coses que més ha cridat l’atenció de tot el que ha passat al Japó, ha estat la reacció cívica i ordenada dels japonesos davant la catàstrofe, sense les estridències que haguéssim vist en qualsevol altre lloc del planeta. En aquesta acceptació serena del cataclisme potser hi té alguna cosa a veure el mono no aware, un concepte de difícil traducció i que és cabdal per descriure el caràcter japonès.

El mono no aware és el delit davant la fugacitat de les coses, el plaer trist que podem experimentar amb allò que és fugisser, la predilecció pel rastre que deixa el que desapareix. Una fulla que cau, per exemple. Es tracta de saber veure la bellesa de la transitorietat en comptes de protestar i rebel·lar-se inútilment.

Amb això no vull dir que els japonesos hagin trobat un plaer malenconiós en els desastres naturals d’aquests dies, però potser aquesta mena d’estoïcisme a la japonesa és un dels factors que expliquen la seva admirable manera de fer front a l’infortuni.

Anuncis

3 comentaris

  1. Enhorabona per aquest post i l'anterior i benvingut (per fi) a la blogosfera!

  2. interessant 😀

  3. Molt bo, Toni!És impressionant l'actitud dels japonesos davant tot el que els està passant. I el que trobo més fascinant és que aquesta actitud que defineixes no deriva en apatia o inacció. És admirable!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: